Цената на какаото скочи до исторически връх: Ще поскъпне ли шоколадът?

DenNews.bg
14.02.2024
размер на текста:

Производители на шоколад като Hershey предупредиха, че покачващите се цени на какаото могат да спрат печалбите, както и да накарат цените да се прехвърлят върху потребителите.

Цената на какаото скочи с 19,23% тази седмица, достигайки исторически връх от 5909 долара (5489,6 евро) за тон, поради сухото време, което повлия на реколтата от какао в Западна Африка.

Това се случи след тазгодишните ветрове Харматан, които бяха по-силни от обичайното в големите страни производителки на какао, като Кот д'Ивоар и Гана.

Цените на какаото сега са с около 40% по-скъпи, отколкото бяха в началото на тази година.

Шоколадовият гигант Hershey предупреди, че покачването на цените на какаото до безпрецедентни нива може сериозно да забави печалбите тази година.

Главният изпълнителен директор на Hershey Мишел Бък каза по време на разговор с анализатори, както беше съобщено от BBC: „Не можем да говорим за бъдещо ценообразуване, предвид цените на какаото. Ще използваме всеки инструмент в нашата кутия с инструменти, включително ценообразуване, като начин за управление на бизнеса.“

Това може да означава, че потребителите скоро могат да се сблъскат с по-високи цени за своите сладкиши. Това може да се окаже допълнителен шок, когато толкова много потребители вече се сблъскват с по-високи цени за няколко ежедневни артикула, поради все още високата инфлация.

Защо цените на какаото растат толкова много?

Светът в момента преживява южната осцилация на Ел Ниньо (ENSO), която е естествен климатичен феномен, който възниква, когато температурите на повърхността на тропическите източни тихоокеански морета се повишат с поне 0,5 градуса над дългосрочната им средна стойност.

Това обаче понякога може да има катастрофални последици за няколко култури, тъй като също така оказва влияние върху ветровете и климата, което води до това, че 2023 г. вече е най-горещата година в историята. Сега 2024 г. може да е на път да надмине този рекорд.

Какаото е изключително уязвимо, тъй като е много чувствително към всякакъв вид промени във времето, особено към по-топло време. По-горещото и по-сухо време също може да доведе до болести по културите, което води до лоша реколта и потенциално има дългосрочно въздействие върху качеството на земеделската земя.

Докато ветровете от Харматан са сезонни и обикновено се очакват, текущата ситуация на Ел Ниньо, пред която е изправен светът, ги разпалва още повече, причинявайки вредното въздействие. Тъй като реколтите продължават да са слаби, цените на какаото може да продължат да растат в обозримо бъдеще.

От 1 октомври 2023 г. до 4 февруари 2024 г. доставките на какао в Кот д'Ивоар са намалели с около 39% спрямо предходната година, до 1,04 милиона метрични тона. По същия начин пристигналото запечатано и сортирано какао в Гана също е спаднало с около 35% до 341 000 метрични тона от 1 септември 2023 г. до 31 януари 2024 г.

Може ли тази тенденция да продължи да оказва влияние върху какаото и други сладкарски съставки?

Поради изменението на климата е малко вероятно метеорологичните явления да се подобрят и може да продължат да се влошават през следващите няколко години. Това може да означава различни модели на валежите, по-горещо време в някои райони, но по-студено време в други. В някои части на света може да има и екстремни метеорологични явления като наводнения и горски пожари.

Цените на захарта също се покачват значително напоследък поради това, че части от Индия, най-големият производител, също отбелязват слаби реколти поради продължителни периоди на екстремно сухо време.

Джак Сковил, анализатор на Price Futures Group, каза пред BBC: „Търговците се притесняват от още една кратка производствена година и тези чувства са засилени от El Nino.“

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети