Бъдни вечер ни събира на празнична трапеза

DenNews.bg
24.12.2021
размер на текста:

 Бъдни вечер (24 декември, в някои райони наричан Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се нарича денят преди Рождество Христово.

От православна гледна точка, трапезата няма никакво значение или друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество.

Имени дни
На този ден празнуват Евгени (означава благороден), Евгения, Жени, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

Народни и езически обичаи
В народните обичаи могат да се открият различни традиции. Вечер всички членове на семейството сядат на масата.

Трапезата:

- Ястията са седем, девет или дванайсет – свещени числа от древноюдейската Кабала. Само водата и виното не влизат в тази бройка.
- Храната е постна, без каквито и да било животински съставки. Прави изключение медът, който е продукт на пчелите, но у нас традиционно се смята за постна храна.
- На масата присъстват фасул, пълнени чушки, лозови или зелеви сармички, варено жито, зелник, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плдове и обреден хляб, наричана боговица, богова питка, богов кравай и благословник.
- В някои краища се приготвя питка с пара в нея - щастие през цялата година чака онзи, на когото се падне парата.
- Класическите ястия могат да се заменят за разнообразие с рецепти, съдържащи всякакви други варива като леща, булгур, нахут, елда или различни брашна... А защо не и новите звезди киноа и амарант?
- Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прекрасно с младо червено вино, на което точно сега му е времето, но също и с други червени вина с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

Поверията:
- Преди да се подреди празничната трапеза, стопанинът приготвя и запалва в огнището огромен пън или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година очаква семейството – колкото повече искри хвърчат, толкова по-богата ще е реколтата.
- Вечерята започва рано, за да се налеят и узреят по-рано житата.
- По старовремски обичай преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата...
- Отново най-възрастният мъж вдига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкова високо житото), разчупва я и слага едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място - за къщата. Другата част разделя между всички на масата.
- Веднъж седнали на масата, никой не бива да става от нея, а ако все пак се наложи някому, той трябва да ходи приведен, за да са приведени и житата от много зърно.
- Който иска да му върви през годината трябва да опита от всичко на масата.
- След вечеря сътрапезниците стават едновременно от масата, която не се вдига до сутринта, понеже има поверие, че починалите идват да се нахранят.
- Девойките пъхат парче от обредния хляб или питката под възглавницата си преди да заспят, за да сънуват бъдещия си съпруг.
- Здраве и късмет очакват човека, който кихне пръв.
- На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – ако ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер винаги е повод не само за необичайно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора, но и за много весело настроение със странните обреди на вечерята преди тази свята нощ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети