Днес, в първия петък на август отбелязваме международния ден на бирата. Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.
Инициативата в началото е на няколко приятели, почитатели на пивото, но впоследствие придобива широка известност.
„Бирата продължава да бъде любима напитка на сънародниците ни. Според проучване 78% от пълнолетното население у нас консумира бира“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
През 2014 г. на българския пазар са продадени общо 5 230 000 хектолитра бира, което е близо 5% по-малко от предходната година.
Консумацията на глава от населението е 72 л. От миналана година се наблюдава увеличение при продажбите на бира в кенове, но бутилките продължават да водят в класацията с 59%. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво – 5%.
За първи път от 15 години насам браншът отчита лек спад в продажбите на пластмасови бутилки.
Специалистите открояват и добрите хранителни качества на бирата. В нея се съдържат витамини от групата В, които допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия.
Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект. Аминокиселините в белтъчния състав на пивото от своя страна стимулират синтеза на ендорфин, известен като „хормон на щастието“.
Широко известно е, че бирата има меко релаксиращо и антидепресантно действие, но при едно задължително условие – да бъде консумирана в умерени количества.