Спекулативното поскъпване на яйцата ще бъде причината за Великден да ядем козунак от 800 гр. на цена от 5,30 лв. до 5,50 лв. Това прогнозира в интервю за БНР председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в България Иво Бонев.
„Повишението на цената на яйцата не е нещо ново за нас. Винаги преди Великден знаем за какво става дума. Но това шокиращо поведение, което наблюдаваме тази пролет - от 13 - 15 стотинки яйцето да отиде на 35 стотинки - очевидно говорим за спекула", поясни Бонев.
Оказва се, че представителите на сладкарския брани вече са реагирали на поскъпването и цените на техните изделия вече са скочили с около 10%.
„Цената на яйцето неминуемо ще се отрази обаче на козуначената кампания в зависимост от това дали се ползват пресни яйца, меланж или пък козуначен микс, който разбира се е най-евтин, но и продуктът е най-некачествен. Ако производителят на козунаци използва яйца, то е нормално цената на крайния продукт на козунака също да е малко по-различна от миналата година", поясни председателят на Съюза на хлебопроизводителите.