Нездравословните храни и напитки да се облагат с данък в Унгария от 1-и септември. Законът, с който е приет новият налог, се отнася до храните с повишено съдържание на захар, сол и въглехидрати, както и до продукти с повече от 20 милиграма кофеин на 100 милилитра.
Известен първоначално като "данък хамбургер", налогът бе прекръстен от унгарските медии на "данък чипс", след като се разбра, че правителственият законопроект няма да засегне храната, предлагана от заведенията за бързо хранене.
Въвеждането на новия данък бе защитено от правителството след проучване, което доказа, че здравословните проблеми на нацията се увеличават в резултат на ноксумация на солени и мазни храни.
С въвеждането на новия вид данък ще се обрагат картофения чипс, някои от шоколадовите изделия и газираните напитки.
Чипсът ще бъде облаган с 200 форинта (малко над 1 долар) на килограм. На джоба на потребителя това ще се отрази с поскъпване с около 10% цената на стандартна опаковка от 90 г. Под новия налог попадат както храни и напитки с високо съдържание на сол и захар, така и овкусители.
Известен първоначално като "данък хамбургер", налогът бе прекръстен от унгарските медии на "данък чипс", след като се разбра, че правителственият законопроект няма да засегне храната, предлагана от заведенията за бързо хранене.
Според политиците от опозицията законопроектът не е достатъчно смел. Партии отляво и отдясно обвиниха консервативното правителство на Виктор Орбан, че се е огънало пред лобистки групировки.
Но Янош Лазар, високопоставен член на управляващата партия Фидес заяви за агенция МТИ, че тази седмица ще бъде предложен нов механизъм за контрол върху заведенията за бързо хранене. Той добави, че в рекламите на храни, насочени към децата, ще се обръща особено внимание на съдържанието на захар и мазнини.
Унгарците са известни като заклети пушачи и пиячи, чиято традиционна кухня е богата на свинска мас и сол. Тяхната продължителност на живота е една от най-ниските в ЕС. Правителството заяви, че приходите от новия "данък чипс" ще бъдат използвани за финансиране на образователни кампании за здравословно хранене.